هر نظامی هرچند با آرایش اسلامی،اگر تأمین قسط و عدل و نجات ضعفا و محرومیندر سرلوحه ی برنامه های آن نباشد، غیر اسلامی و منافقانه است.
نویسنده: محمد ثقفی
از سپیده دم طلوع جنبش دانشجویی در ایران همواره عدالتخواهی بر صدر آرمان ها و مطالباتش بوده است.
جنبش عدالتخاهی در بین دانشجویان که با اعتراض به تبعیض های آن زمان در جامعه و فساد و اختناق رژیم پهلوی حرکتش را آغاز کرد، در تکاپوی انقلاب و بعد از آن هم آرمان عدالت را به مثابه جان مایه ی انقلاب اسلامی بر صدر نشاند و با جریان های مهمی که در سال های اولیه ی انقلاب به وجود آورد به تثبیت گفتمان عدالتخواهی در نظام جمهوری اسلامی کمک فراوان نمود. با طی شدن دهه ی شصت و رحلت امام بزرگوار و ذر پی آن آغاز انحراف تشکل های دانشجویی به سمت افکار لیبرالی، عملاً خلأی در جریان عدالتخاهی دانشجویی به وجود آمد تا جایی که گاه به نام آزادی عدالت محکوم شد و به حاشیه رانده شد.
با تشکیل عملی بسیج دانشجویی در سال های بعد و کنار هم آمدن دانشجویانی که هنوز آرمان اصلیشان »عدالت علوی« بود گفتمان عدالتخواهی بار دیگر احیا شد. اندیشه های امام و اندیشمندان انثلاب چون مطهری و شریعتی به همراه عدالتخواهی مقام رهبری نیروی محرکه ای برای این دانشجویان شد که به نقد درون گفتمانی بی عدالتی های حاکم بپردازند.
تا سال های پایانی دولت سازندگی و آغاز دولت اصلاحات عملا اشرافی گری و تجمل پرستی و نگاه عددبین به توسعه ی جامعه بر گفتمان جنگ فقر و غنای امام غالب شد و بی توجهی مسئولین به پاکدستی کارگزارانشان و اشکالات جدی در سیستم نظارتی، وضعیت مفاسد اقتصادی خرد و کلان را بین مسئولین به وضع ناشایسته ای رساند که هنوز شاهد آثار نامطلوب آن هستیم. از آن زمان دانشجویان بسیجی تنها مزاحمان جدی این مفسدین بوده اند. مزاحمینی که به راحتی نمی توان برانداز نامیدشان.
شاید امروز بیش از هر زمان دیگر شایسته باشد که فرزندان خمینی کبیر در دانشگاه ها بدون مصلحت اندیشی های کاذب به طور جدی به مبارزه با مفاسد اقتصادی در حکومت در همه ی ابعاد ان بپردازند و زمان بررسی آن رسیده باشد گه چه نقایصی در سیستم، بستری برای این مفاسد بوده است.
آن ها که دلشان در گرو این نظام و انقلاب است شایسته نیست که آسوده بمانند و نهضت خمینی را بازیچه ی دستان نا اهلان ونامحرمان ببینند.
وحید جلیلی
اشاره :
وحید جلیلی از روزنامه نگاران عدالتخواه است. وی که فارغ التحصیل معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق است روزنامه نگاری را از دوران دانشجویی آغاز کرد و سابقهی درخشانی در نشریاتی چون نیستان، ابرار و سوره داشته است. وی هم اکنون سردبیر نشریهی »راه« است. در ادامه بخشی از سخنان او را دربارهی بیانات سال گذشتهی رهبری در دانشگاه علم و صنعت خطاب به دنشجویان می خوانید:
وحید جلیلی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا اظهارداشت: امیدوارم «هل من ناصر» معنادار رهبری در دانشگاه علم و صنعت، مورد توجه جدی جنبش دانشجویی قرار گیرد؛ چون به نظر میرسد در طلیعه دهه چهارم انقلاب، مهم ترین نقطه امید ایشان برای تثبیت گفتمان عدالت و پیشرفت جنبش دانشجویی است.
نکتههایی که رهبری در این خطابه مهم تذکر دادند، بیسابقهای نبود، ولی به نظر میرسد نوع طرح بحث و حساسیت ایشان در این سخنرانی صرفا یک سری تامل نظری در حوزه آسیبشناسی و فارغ از جریانهای روز نیست و باید این هشدارها را جدی گرفت و گرنه به همان پیامدهای نابود کنندهای که ایشان پیشبینی کردند، دچار خواهیم شد.
سردبیر ماهنامه «راه» بر ضرورت توجه و عمل به سخنان رهبر انقلاب درباره جنبش دانشجویی تاکید کرد و گفت: ایشان سالها پیش، از احزاب با عنوان قبایل سیاسی یاد کرده بودند و در سخنرانی اخیر بر قدرت پرستی احزاب و گروههای سیاسی و غیر قابل اتکا بودن آنها برای پیگیری آرمانهای انقلاب تاکید کردند و به همین دلیل به جنبش دانشجویی فراخوان ویژه دادند.
وی خاطرنشان کرد: به نظر می رسد این فراخوان با آنچه امروز در بین جناحهای قدرت طلب می گذرد، بیارتباط نیست.
جلیلی درباره قدرتطلبی احزاب سیاسی گفت: جناحهای مشهور سیاسی با نوع صف آرایی و صورتبندیشان از مسایل مختلف، دست خود را نزد رهبری و مردم رو کرده اند و برای حل این چالش، رهبری فرزندانشان در جنبش دانشجویی را مورد خطاب قرار دادند.
وی افزود : نوع رویکرد رهبری به جنبش دانشجویی و تقاضای ایشان برای ورود دانشجویان وفادار به انقلاب اسلامی در جریان سازیهای کلان کشور برای مقابله با میدان داری قبایل مدعی اصولگرایی و اصلاحطلبی است که شاه سلطان حسینهای متعددی با قیافههای متنوع در آستین دارند و شعارهایی مثل مبارزه با اشرافیگری و لزوم ساده زیستی و مردمگرایی و عدالت خواهی برایشان بی معنی و پوچ است.
جلیلی به نکته قابل تامل دیگر در سخنان رهبر انقلاب اشاره کرد و گفت: تبیین شخصیت حقیقی و حقوقی نظام یا به تعبیر دیگر سیرت و صورت انقلاب، بحث حساس و مهمی است که اخیرا رهبری مکررا بر آن تاکید کرده اند. شاید بتوان گفت منظور ایشان از طرح چنین بحثی، این است که بگویند مردم سیرت نظام و مسوولان صورت آن هستند. این صورت و سیرت باید منطبق بر هم شود. مسوولان نباید از مردم فاصله بگیرند؛ هر قدر فاصله مردم و مسوولان زیاد شود، گسل صورت و سیرت باز تولید میشود و شکل ظاهری از ماهیت واقعی دور و نظام از درون پوک خواهد شد.
سردبیر سابق ماهنامه سوره افزود: ممکن است افرادی به صورت نظام یا شخصیت حقوقی آن تعرض نکنند، بلکه از این صورت نگهبانی هم کنند؛ اما در باطن با ماهیت جمهوری اسلامی که مردمی، عدالتخواه و آرمانگراست، تضاد داشته باشند. هر قدر قدرت ظاهرگراها بیشتر شود، امکان فاصله افتادن بین صورت و سیرت انقلاب بیشتر خواهد شد.
وی تاکید کرد: باید تلاش کنیم ظاهرگرایان ضدآرمانگرایی را بشناسیم و شاخصهایشان را تبیین کنیم تا قدرت نگیرند و به سمت افول بروند و در این زمینه نخبگان باید احساس مسؤولیت کنند و برنامهریزی مناسبی داشته باشند.
وی گفت: اگر جنبش دانشجویی وارد این فضا نشود، جناحهای موجود، نخبگان را با تطمیع، تهدید، بایکوت و هر حیله دیگری از صحنه خارج خواهند کرد.
محمدصادق کوشکی
اشاره:
دکتر محمد صادق کوشکی از فعالان سیاسی مسائل جهان اسلام و عدالت است. وی که فارغ التحصیل علوم سیاسی دانشگاه امام صادق می باشد در بسیاری لز دانشگاه ها به تدریس مسائل سیاسی جهان اسلام و ایران معاصر پرداخته است و هم اکنون عضو هیئت علمی دانشگاه خواجه نصیر الدین توسی است. از وی چند کتاب و مقالات متعددی در باب مسائل ایران معاصر و جان اسلام در دست است. متن زیر بخشی از سخن رانی سال 85 ایشان در دانشگاه تربیت معلم آذربایجان است:
سال 64،65 در پادگان منطقه ی جنگی، یک چند وقت قبل از عملیات کربلای چهار، بچه های رزمنده در صف ایستاده بودند، آقایی هم بود کهغذا را بین بچه ها توزیع می کرد.بعد یک مسئولی بود ، این بنده خدا آمد و خیلی بی دقت به این صف طولانی رفت بدون نوبت غذایش را بگیرد، یکی از بچه های همین استان—یک بچه ی 17 ساله ای بود—از صف بیرون آمد، رفتپشت گردن آن فرمانده را گرفت، جلوی همه تکان داد و گفت : عمو! ما برای این می جنگیم که عدالت باشه!هیچ کسی در هیچ صفی جلو نزنه! ته صف آن جاست برو آن جا بایست! آن فرمانده هم جلوی همه گفت ببخشید حواسم نبود، معذرت می خواهم. و رفت و ته صف ایستاد. آن جوان 17 ساله ی آذری بعدا مفقود الاثر شد ولی این جمله ی او خیلی جمله ی تفکر برانگیزی بود. خیلی ها می گویند مثلا جنگ ایران و عراق برای دفاع از وطن بود و خاک و این حرف ها.این آئم یک افق خیلی وسیع بشری داشت. گفت ما می جنگیمکه هیچ کس از دیگری جلو نزند، می جنگیم که همه بدون توجه به مسئولیت ها برابر قانون یکی باشند. ما برای عدالت می جنگیم.این حرف این شهید مفقودالاثر در واقع قصه یاصلی انقلاب ماست.
***
خیلی وقت ها من می دیدم متاسفانه فلان مقام مسئول می آید دانشگاه همه جلویش تعظیم می کنند. خوب معلوم است که این بدبخت فرعون می شود. دین ما گفته که تملقش را که نمی گویی هیچ، یقه اش را بگیر و بگد چرا فلان کار را نکردی؟ تا فرعون نشود! تا حواسش باشد که ببیند هزاران بازرس و مراقب و ناظر دارد، تخلف نکند. و ما این ها را خیلی نمی دانیم، اصلا ما نخوانده ایم نهج البلاغه را که می گوید »فإن فی العدل سعه« توسعهو رفاه و امنیت در گرو این است که جامعه عادلانه اداره شود. اگر در جامعه عدالت نباشد اقتصادش رشد نمی کند.
***
حضرت امیر دارد یک جا صحبت میکند، نهج البلاغه را ببینید. یک نفر بلند می شود و می گوید ذرود برتو! چه قئدر خوبی! و از این شعارها می دهد. حضرت می گوید بگیر بنشین سرجایت.قرار نیست کسی تعریف مرا بکند قرار است از من بپرسید کارهایی را که باید انجام می دادم چرا انجام ندادم. تازه حضرت امیر معصوم است هرکاری که باید می کرده کرده است اما باز می گوید لازم نیست در حضور من تعریفم را بکنید.یقه ام را بگیرید و بگویید که آقا فلان کار را چرا نکردی؟کدام یک از ما با مسئولین این گونه رفتار می کند؟
علی بن ابی طالب می خواهد من و شمای شیعه را طوری تربیت کند کهوقتی رئیس جمهور مملکت می آید اینجا، رهبر مملکت بیاید این جا، فلان مقام مسئول بیاید ضمن رعایت ادب دینی بدون تملق یقه اش را بگیریم. بگوییم این جاها چرا این گونه است؟ و او جواب بدهد
***
این خیلی زشت است که در نمایشگاه کتاب تهران بیشترین کتابی که فروش رفته طالع بینی چینی و هندی بوده، مطمئن باسید در دنیا حاکمان لذت می برند که نمایشگاه کتابش این گونه باشد.یعنی وقتی در مملکتی بیش ترین فروش کتاب اول کتاب طالع بینی چینی و هندی و بعد تست کنکور باشد، مطمئن باشید یک بچه هم می تواند به این مملکت ظلم بکند. نمایشگاه کتاب که آدم های فرهیخته اش می آیند، این گونه هستند.
متن کامل پیام هشت ماده ای امام خامنه ای برای مبارزه با مفاسد اقتصادی
بسم الله الرحمن الرحیم
حضراتآقایانرؤساىمحترمقواىسهگانهدامتتأییداتهم
تشکیل ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادى و تهیه طرح مبارزه با فساد که دو قوه مجریه و قضائیه بدان همت گماشته اند، عزم جدى مسئولان را به اقدام در این امر اساسى و حیاتى نوید می دهد. حکومتى که مفتخر به الگو ساختن نظام علوى است باید در همه حال تکلیف بزرگ خود را کم کردن فاصله طولانى خویش با نظام آرمانى علوى و اسلامى بداند، و این جهادى از سر اخلاص و همتى سستى ناپذیر می طلبد. جمهورى اسلامى که جز خدمت به مردم و افراشتن پرچم عدالت اسلامى، هدف و فلسفه اى ندارد نباید در این راه دچار غفلت شود؛ رفتار قاطع و منصفانه علوى را باید در مد نظر داشته باشد؛ و به کمک الهى و حمایت مردمى که عدالت و انصاف را قدر می دانند تکیه کند.
نامگذارى امسال به نام مبارک »رفتار علوی« فرصت مناسبى است که شما برادران عزیز، خط مراقبت از سلامت نظام را که بحمدالله در سالهاى گذشته همواره در کار بوده، فعالیتى تازه نفس و سازمان یافته ببخشید و با همکارى و اتحاد، افق ها را در برابر چشم این ملت نجیب و مؤمن، روشنتر و شفافتر سازید.
امروز کشور ما تشنه فعالیت اقتصادى سالم و ایجاد اشتغال براى جوانان و سرمایه گذارى مطمئن است. و این همه به فضائى نیازمند است که در آن، سرمایه گذار و صنعتگر و عنصر فعال در کشاورزى و مبتکر علمى و جوینده کار و همه قشرها، از صحت و سلامت ارتباطات حکومتى و امانت و صداقت متصدیان امور مالى و اقتصادى مطمئن بوده و احساس امنیت و آرامش کنند.
اگر دست مفسدان و سوء استفاده کنندگان از امکانات حکومتى قطع نشود و اگر امتیازطلبان و زیاده خواهان پرمدعا و انحصارجو طرد نشوند، سرمایه گذار و تولید کننده و اشتغال طلب، همه احساس ناامنى و نومیدى خواهند کرد و کسانى از آنان به استفاده از راه هاى نامشروع و غیرقانونى تشویق خواهند شد.
خشکانیدن ریشه فساد مالى و اقتصادى و عمل قاطع و گره گشا در این باره، مستلزم اقدام همه جانبه بوسیله قواى سه گانه مخصوصا دو قوه مجریه و قضائیه است. قوه مجریه با نظارتى سازمان یافته و دقیق و بى اغماض، از بروز و رشد فساد مالى در دستگاه ها پیشگیرى کند، و قوه قضائیه با استفاده از کارشناسان و قضات قاطع و پاکدامن، مجرم و خائن و عناصر آلوده را از سر راه تعالى کشور بردارد. بدیهى است که نقش قوه مقننه در وضع قوانین که موجب تسهیل راه کارهاى قانونى است و نیز در ایفاء وظیفه نظارت، بسیار مهم و کارساز است.
لازم است نکاتى را به حضرات آقایان و دیگر دست اندرکاران کشور که می توانند در مبارزه با فساد مالى ایفاء نقش کنند، تذکر دهم :
1 - با آغاز مبارزه جدى با فساد اقتصادى و مالى، یقینا زمزمه ها و بتدریج فریادها و نعره هاى مخالفت با آن بلند خواهد شد. این مخالفتها عمدتا از سوى کسانى خواهد بود که از این اقدام بزرگ
متضرر می شوند و
طبیعى است بد دلانى
که با سعادت ملت و کشور مخالفند یا
ساده دلانى که از القائات آنان تاثیر پذیرفته اند با آنان همصدا شوند. این مخالفتها نباید در عزم راسخ شما تردید بیفکند.
به مسئولان خیرخواه در قواى سه گانه بیاموزید که تسامح در مبارزه با فساد، بنوعى همدستى با فاسدان و مفسدان است. اعتماد عمومى به دستگاههاى دولتى و قضائى در گرو آن است که این دستگاه ها در برخورد با مجرم و متخلف قاطعیت و عدم تزلزل خود را نشان دهند.
2 - ممکن است کسانى بخطا تصور کنند که مبارزه با مفسدان و سوءاستفاده کنندگان از ثروتهاى ملى، موجب ناامنى اقتصادى و فرار سرمایهها است. به این اشخاص تفهیم کنید که به عکس، این مبارزه موجب امنیت فضاى اقتصادى و اطمینان کسانى است که مى خواهند فعالیت سالم اقتصادى داشته باشند. تولید کنندگان این کشور، خود نخستین قربانیان فساد مالى و اقتصاد ناسالم اند.
3 - کار مبارزه با فساد را چه در دولت و چه در قوه قضائیه به افراد مطمئن و برخوردار از سلامت و امانت بسپارید. دستى که میخواهد با ناپاکى دربیفتد باید خود پاک باشد، و کسانى که می خواهند در راه اصلاح عمل کنند باید خود برخوردار از صلاح باشند.
4 - ضربه عدالت باید قاطع ولى در عین حال دقیق و ظریف باشد. متهم کردن بى گناهان، یا معامله یکسان یان خیانت و اشتباه، یا یکسان گرفتن گناهان کوچک با
گناهان بزرگ جایز نیست. مدیران درستکار و صالح و خدمتگزار که بیگمان، اکثریت کارگزاران در قواى سه گانه کشور را تشکیل می دهند نباید مورد سوءظن و در معرض اهانت قرار گیرند و یا احساس ناامنى کنند. چه نیکو است که تشویق صالحان و خدمتگزاران نیز در کنار مقابله با فساد و مفسد، وظیفه اى مهم شناخته شود.
5 - بخشهاى مختلف نظارتى در سه قوه از قبیل سازمان بازرسى کل کشور، دیوان محاسبات و وزارت اطلاعات باید با همکارى صمیمانه، نقاط دچار آسیب در گردش مالى و اقتصادى کشور را بدرستى شناسائى کنند و محاکم قضائى و نیز مسئولان آسیب زدائى در هر مورد را یارى رسانند.
6 - وزارت اطلاعات موظف است در چهارچوب وظائف قانونى خود، نقاط آسیب پذیر در فعالیتهاى اقتصادى دولتىِ کلان مانند: معاملات و قراردادهاى خارجى، و سرمایه گذاری هاى بزرگ، طرحهاى ملى، و نیز مراکز مهم تصمیم گیرى اقتصادى و پولى کشور را پوشش اطلاعاتى دهد و به دولت و دستگاه قضائى در تحقق سلامت اقتصادى یارى رساند و بطور منظم به رئیس جمهور گزارش دهد.
7 - در امر مبارزه با فساد نباید هیچ تبعیضى دیده شود. هیچکس و هیچ نهاد و دستگاهى نباید استثنا شود. هیچ شخص یا نهادى نمی تواند با عذر انتساب به اینجانب یا دیگر مسئولان کشور، خود را از حساب کشى معاف بشمارد. با فساد در هر جا و هر مسند باید برخورد یکسان صورت گیرد.
8 - با این امر مهم و حیاتى نباید بگونه شعارى و تبلیغاتى و تظاهرگونه رفتار شود. بجاى تبلیغات باید آثار و برکات عمل، مشهود گردد. به دست اندرکاران این مهم تاکید کنید که بجاى پرداختن به ریشهها و ام الفسادها به سراغ ضعفا و خطاهاى کوچک نروند و نقاط اصلى را رها نکنند. هرگونه اطلاع رسانى به افکار عمومى که البته در جاى خود لازم است، باید بدور از اظهارات نسنجیده و تبلیغات گونه بوده و حفظ آرامش و اطمینان افکار عمومى را در نظر داشته باشد.
از خداوند متعال اخلاص و جد و توفیق را براى خود و شما و همه مسئولان این امور، مسئلت می کنم و امیدوارم این اقدام مورد رضاى حضرت بقیه الله الاعظم روحى فداه قرار گرفته گام بلندى بسوى رفاه و آسایش عمومى را تدارک کند.
والسلام علیکم - سیدعلى خامنه اى - 10/2/1380