سید مرتضی آوینی در سال 1326 در شهر ری متولد شد و دوران تحصیل خود را در شهرهای تهران ، کرمان و زنجان گذراند. سپس در رشته معماری در دانشکده هنرهای زیبا فوق لیسانس می گیرد. پیش از انقلاب در زمینه های ادبی فعالیت و سررشته داشته است و اشعار و نوشته هایی نیز داشته است که به گفته ی خود سید شهید، آنها را پس از انقلاب در گونی میریزد و آتش میزند به آن دلیل آن که آنها را «حدیث نفس» می پنداشته و تصمیم میگیرد که «خود» را از میان بردارد تا هر چه هست خدا باشد» و به حق در این راه پرتلاطم ، بسیار موفق بود.
بعد از انقلاب به ساخت فیلم مشغول میشود و در جهاد سازندگی نیز به انقلاب خدمت می نمود. اولین فیلم مستندش درباره جنگ را با نام «فتح خون» ساخت. با شروع عملیات والفجر8 ساخت مجموعه بی نظیر «روایت فتح» را به همراه بچه های جهاد سازندگی آغاز میکند. سید شهیدان اهل قلم پس از انقلاب قلم مستحکم خود را در مقالات زیادی به نمایش گذاشت. علاوه بر اینکه در رشته تخصصی خود(رسانه) قلم میزد به دلیل گستردگی اطلاعات تحت تسلطش در بسیاری از زمینه ها مقاله دارد. از «مبانی حاکمیت سیاسی در اسلام» تا «توسعه و مبانی تمدن غرب». با آنکه منشا تفکرات سید مرتضی، ائمه معمصومین و امام خمینی(ره) بوده ولی با شناخت فرهنگ غربی و نظریات متفکران غربی در این خصوص به دقت سخن به میان آورده است.
شهید آوینی انقلاب اسلامی را «عصر توبه بشریت» نامید که انشاء الله به «ظهور دولت پایدار حق» منتهی خواهد شد.
شهید آوینی پس از سال 68 و اتمام جنگ ، مقالات متعددی در رشته های گوناگون به رشته تحریر در می آورد. در سال 70 به فرمان مقام معظم رهبری موسسه «روایت فتح» ، برای ساخت فیلم های مستند و سینمایی تاسیس می شود.
در نهایت سید مرتضی آوینی در حالی که در مناطق جنگی، مشغول ساخت فیلم 10 قسمتی «شهری در آسمان» بود در 20 فروردین 1372 به مقصد خود یعنی پرواز وشهادت نائل گشت.
روحش شاد و راهش پررهرو باد.