وحید جلیلی
اشاره :
وحید جلیلی از روزنامه نگاران عدالتخواه است. وی که فارغ التحصیل معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق است روزنامه نگاری را از دوران دانشجویی آغاز کرد و سابقهی درخشانی در نشریاتی چون نیستان، ابرار و سوره داشته است. وی هم اکنون سردبیر نشریهی »راه« است. در ادامه بخشی از سخنان او را دربارهی بیانات سال گذشتهی رهبری در دانشگاه علم و صنعت خطاب به دنشجویان می خوانید:
وحید جلیلی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا اظهارداشت: امیدوارم «هل من ناصر» معنادار رهبری در دانشگاه علم و صنعت، مورد توجه جدی جنبش دانشجویی قرار گیرد؛ چون به نظر میرسد در طلیعه دهه چهارم انقلاب، مهم ترین نقطه امید ایشان برای تثبیت گفتمان عدالت و پیشرفت جنبش دانشجویی است.
نکتههایی که رهبری در این خطابه مهم تذکر دادند، بیسابقهای نبود، ولی به نظر میرسد نوع طرح بحث و حساسیت ایشان در این سخنرانی صرفا یک سری تامل نظری در حوزه آسیبشناسی و فارغ از جریانهای روز نیست و باید این هشدارها را جدی گرفت و گرنه به همان پیامدهای نابود کنندهای که ایشان پیشبینی کردند، دچار خواهیم شد.
سردبیر ماهنامه «راه» بر ضرورت توجه و عمل به سخنان رهبر انقلاب درباره جنبش دانشجویی تاکید کرد و گفت: ایشان سالها پیش، از احزاب با عنوان قبایل سیاسی یاد کرده بودند و در سخنرانی اخیر بر قدرت پرستی احزاب و گروههای سیاسی و غیر قابل اتکا بودن آنها برای پیگیری آرمانهای انقلاب تاکید کردند و به همین دلیل به جنبش دانشجویی فراخوان ویژه دادند.
وی خاطرنشان کرد: به نظر می رسد این فراخوان با آنچه امروز در بین جناحهای قدرت طلب می گذرد، بیارتباط نیست.
جلیلی درباره قدرتطلبی احزاب سیاسی گفت: جناحهای مشهور سیاسی با نوع صف آرایی و صورتبندیشان از مسایل مختلف، دست خود را نزد رهبری و مردم رو کرده اند و برای حل این چالش، رهبری فرزندانشان در جنبش دانشجویی را مورد خطاب قرار دادند.
وی افزود : نوع رویکرد رهبری به جنبش دانشجویی و تقاضای ایشان برای ورود دانشجویان وفادار به انقلاب اسلامی در جریان سازیهای کلان کشور برای مقابله با میدان داری قبایل مدعی اصولگرایی و اصلاحطلبی است که شاه سلطان حسینهای متعددی با قیافههای متنوع در آستین دارند و شعارهایی مثل مبارزه با اشرافیگری و لزوم ساده زیستی و مردمگرایی و عدالت خواهی برایشان بی معنی و پوچ است.
جلیلی به نکته قابل تامل دیگر در سخنان رهبر انقلاب اشاره کرد و گفت: تبیین شخصیت حقیقی و حقوقی نظام یا به تعبیر دیگر سیرت و صورت انقلاب، بحث حساس و مهمی است که اخیرا رهبری مکررا بر آن تاکید کرده اند. شاید بتوان گفت منظور ایشان از طرح چنین بحثی، این است که بگویند مردم سیرت نظام و مسوولان صورت آن هستند. این صورت و سیرت باید منطبق بر هم شود. مسوولان نباید از مردم فاصله بگیرند؛ هر قدر فاصله مردم و مسوولان زیاد شود، گسل صورت و سیرت باز تولید میشود و شکل ظاهری از ماهیت واقعی دور و نظام از درون پوک خواهد شد.
سردبیر سابق ماهنامه سوره افزود: ممکن است افرادی به صورت نظام یا شخصیت حقوقی آن تعرض نکنند، بلکه از این صورت نگهبانی هم کنند؛ اما در باطن با ماهیت جمهوری اسلامی که مردمی، عدالتخواه و آرمانگراست، تضاد داشته باشند. هر قدر قدرت ظاهرگراها بیشتر شود، امکان فاصله افتادن بین صورت و سیرت انقلاب بیشتر خواهد شد.
وی تاکید کرد: باید تلاش کنیم ظاهرگرایان ضدآرمانگرایی را بشناسیم و شاخصهایشان را تبیین کنیم تا قدرت نگیرند و به سمت افول بروند و در این زمینه نخبگان باید احساس مسؤولیت کنند و برنامهریزی مناسبی داشته باشند.
وی گفت: اگر جنبش دانشجویی وارد این فضا نشود، جناحهای موجود، نخبگان را با تطمیع، تهدید، بایکوت و هر حیله دیگری از صحنه خارج خواهند کرد.